Bloemstillevens

Al sinds mijn jeugd in Twente verlang ik er naar om de wilde Kievitsbloem een keer te zien, maar nooit kwam het ervan. Reden om op zoektocht te gaan en deze in beelden te vangen. Onderweg op de fiets verzamel ik verhalen van bewoners, beheerders en historici. Maar ook mijn eigen verlangen naar de Kievitsbloem integreer ik in mijn zoektocht.

Persoonlijke verhalen hebben mij altijd geboeid en geïnspireerd. Uiteindelijk heb ik er mijn werk van kunnen maken als creatief therapeut. Ik ben op zoek gegaan naar de verhalen achter de wilde Kievitsbloem en heb onderzoek gedaan naar de achtergrond van dit bijzondere bloembolletje in onder meer het Nationaal Herbarium en het Rijksmuseum.

Een opvallende bloem met een rijke cultuurhistorische geschiedenis en vol symbolieken. In de IJsseldelta bij Zwolle bloeien in het voorjaar 90% van deze zeldzame fragiele bloembolletjes in Nederland. Belangrijk om deze geschiedenis te bewaren, zodat dit bloempje gewaardeerd en gezien blijft worden.

Afgestudeerd ben ik op een deeltraject, namelijk op mijn onderzoek naar bloemstillevens uit de 16e en 17e eeuw en de ecologische omgeving van de wilde Kievitsbloem. Daarna ben ik gaan experimenteren met chemigrammen en heb onderzocht hoe je bepaalde effecten met deze bloemen op analoog fotopapier kunt bewerkstelligen. De structuren verwijzen naar de vlekken op de pagina’s van oude Herbaria en door de originele kleuren krijgt het een warme authentieke sfeer. Op dit moment completeer ik mijn onderzoek en werk aan een boek samen met Sybren Kuiper.

Er zijn 3 series:

Bloemen uit de ecologische omgeving van de Kievitsbloem
Waterplanten uit de omgeving van de Kievitsbloem
De overstroomde Kievitsbloem

Nieuw werk, december 2023

Waterweegbree II (Alisma)
Watergentiaan II (Nympoides peltata)

Bloemen uit de ecologische omgeving van de Kievitsbloem

Kievitsbloem II
Gele Lis I
Gele Lis II
Smeerwortel
Vergeet-mij-niet

Waterplanten uit de omgeving van de Kievitsbloem

Kikkerbeet
Waterlelie
Fonteinkruid II

Meer chemigrammen zien uit deze serie?

Neem contact op met mij

De overstroomde Kievitsbloemen

In het voorjaar komt het zeldzame fragiele bloembolletje voor heel wat natuuruitdagingen te staan.

Als de koude, harde Noord-Westerwind het water van Het Zwarte Water opstuwt, overstromen de uiterwaarden waar de bloempjes op dat moment net tot bloei komen.

De opvallende bloemen, drijven met hun kopjes op het water. In het voorjaar van 2022 stond het water tot aan de bovenrand van de dijken.
Dit inspireerde mij tot een nieuwe serie over de overstroomde Wilde kievitsbloem.

Overstroomde Kievitsbloem I
Overstroomde Kievitsbloem II
Overstroomde Kievitsbloem III
Overstroomde Kievitsbloem IV

Copyright ┬ę Wieneke de Leeuw. All rights reserved.