Bloemen-stillevens

Al sinds mijn jeugd in Twente verlang ik er naar om de Wilde Kievitsbloem een keer te zien, maar nooit kwam het ervan. Reden om op zoektocht te gaan en deze in beelden te vangen. Onderweg op de fiets verzamel ik verhalen van bewoners, beheerders en historici. Maar ook mijn eigen verlangen naar de Wilde Kievitsbloem integreer ik in mijn zoektocht.

Persoonlijke verhalen hebben mij altijd geboeid en geïnspireerd. Uiteindelijk heb ik er mijn werk van kunnen maken als creatief therapeut. In 2017 werd ik dubbelzijdig plotsdoof. Om mijn leven een positieve wending te geven ben ik Photographic Design gaan studeren.

Ik ben op zoek gegaan naar de verhalen achter de Wilde Kievitsbloem en heb onderzoek gedaan naar de achtergrond van dit bijzondere bloembolletje.

Een opvallende bloem met een rijke cultuurhistorische geschiedenis en vol symbolieken. In de IJsseldelta bij Zwolle bloeien in het voorjaar 90% van deze zeldzame fragiele bloembolletjes in Nederland. Belangrijk om deze geschiedenis te bewaren, zodat dit bloempje gewaardeerd en gezien blijft worden.

Afgestudeerd ben ik op een onderdeel van dit traject, namelijk op mijn onderzoek naar bloemenstillevens uit de 16e en 17e eeuw en de ecologische omgeving van de Wilde Kievitsbloem. Ik ben daarna gaan experimenteren met chemigrammen en heb onderzocht hoe je bepaalde effecten met deze bloemen kunt bewerkstelligen. De structuren verwijzen naar de vlekken op de pagina’s van oude Herbaria en door de originele kleuren krijgt het een warme authentieke sfeer. Op dit moment completeer ik mijn onderzoek en werk verder aan een serie met waterplanten.

Kievitsbloem II
Gele Lis I
Gele Lis II
Smeerwortel
Vergeet-mij-niet

Waterplanten

uit de ecologische omgeving van de Kievitsbloem

kikkerbeet
waterlelie
fonteinkruid II

Meer chemigrammen zien uit deze serie?

Neem contact op met mij

Overstroomde Kievitsbloemen

In het voorjaar komt het zeldzame fragiele bloembolletje voor heel wat natuuruitdagingen te staan.

Als de koude, harde Noord-Westerwind het water van Het Zwarte Water opstuwt, overstromen de uiterwaarden waar de bloempjes op dat moment net tot bloei komen.

De opvallende bloemen, drijven met hun kopjes op het water. In het voorjaar van 2022 stond het water tot aan de bovenrand van de dijken.
Dit inspireerde mij tot een nieuwe serie over de overstroomde Wilde kievitsbloem.

Nieuw werk, december 2022

Copyright ┬ę Wieneke de Leeuw. All rights reserved.