Shan Shui

Vlak voor Corona was ik in China en ervaarde ik de dichte mist in de bergen, die maanden kan blijven hangen. Ineens brak ze een kort open, gaf haar omgeving bloot en sloot zich weer direct. Gelukkig had ik mijn fototoestel klaar staan. Deze foto is belangrijk geweest voor deze serie.

Mist geeft mij een ander gevoel; Zij legt een deken over het landschap. Als slechthorende ervaar ik dat de mist mijn gehoor nog meer dempt. Ik wil deze gevoelens vertalen naar Nederlandse Landschappen. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar de elementen van de Chinese schilderkunst , Shan Shui en deze toegepast in het Nederlandse landschap. Shan Shui staat voor de woorden bergen en water. Samen betekenen ze landschap.

Helaas hebben wij geen bergen in Nederland, maar ik woon niet ver van Soesterduinen en heb deze specifieke sfeer en unieke bomen als uitgangspunt genomen.

Door de mist vervagen de storende elementen in de omgeving, waardoor de gefotografeerde bomen tot hun recht komen. Het dempend gevoel op je gehoor, is niet alleen iets wat je fysiek ervaart, maar waar je ook lijfelijk op reageert.

Op deze manier maak ik Shan Shui en het gevoel van mijn gedempt gehoor universeel in mijn Nederlandse landschappen.

Copyright © Wieneke de Leeuw. All rights reserved.